MÖNSTER - Bebisfilt med elefanter

Jag har fått en hel del förfrågningar om jag kan dela lite mer detaljerat hur jag gjorde den gröna elefant-bebisfilten som jag blev klar med i september. Jag har försökt ordna med bilder och göra det så tydligt jag kan, så här kommer mönstret till min bebisfilt med elefanter!

Min filt blev 73 x 80 cm stor. Jag använde Adlibris Cotton 8/4, tre stycken 100-gramsnystan i färgen Sea Green, och vitt Drops Loves You 7 till kanten. Till det hade jag virknål nummer 3. Filten virkas fram och tillbaka i rader med stolpar, nerifrån och upp.

Jag hittade den gulliga elefanten på pinterest och ritade av den i Excel, sedan lade jag till fler elefanter och flyttade runt dem tills jag var nöjd. Här är en bild på hur en elefant ser ut i diagrammet och bilden bredvid visar hur den blir när den är virkad.

Mitt uppritade mönster eller diagram på filten går inte att dela direkt här i inlägget, men det finns i ett Exceldokument som ligger på google drive - här är en länk till dokumentet med diagrammet. I dokumentet kan du själv scrolla runt och zooma in och ut som du vill, för att kunna se helheten eller titta närmare på detaljer.

Om det är något som är otydligt eller som du inte förstår så är det bara att kommentera inlägget eller maila mig, så får jag försöka förklara lite bättre.

Förkortningar:
lm - luftmaska
fm - fast maska
st - stolpe

Filten virkas fram och tillbaka i rader och diagrammet i Exceldokumentet följs nerifrån och upp. De svarta rutorna räknas INTE med i mönstret, de är endast en ram runt mönstret. Varje vit ruta är en stolpe, och de gröna rutorna är hålen som utgör mönstret. För att göra ett hål virkar du 1 lm, och sedan hoppar du över 1 m och gör en stolpe i nästa m.

Filten består av 174 rutor på bredden där varje ruta är en stolpe. Börja med att lägga upp 176 lm, sedan ska du vända och virka stolpar tillbaka längs luftmaskkedjan. De första 3 lm utgör den första stolpen, så du virkar den första stolpen i den 4:e m från nålen. Virka sedan 1 st i varje m längs hela luftmaskkedjan - när du gjort det har du en rad med 174 stolpar. Börja varje varv med att virka 3 lm (dessa utgör den första stolpen) och sedan 1 st i den 2:a maskan från nålen.

Raden med stolpar som du nu har framför dig är den första raden i diagrammet. På nästa varv kommer du börja virka hålen för elefanternas fötter. Var noga med att räkna maskorna så det stämmer och hålen hamnar på rätt ställe, annars kommer elefantmönstret se konstigt eller ojämnt ut senare. Följ sedan diagrammet hela vägen upp tills du har 16 elefanter och hela filten är virkad.

Nu kan du välja om du vill virka en kant på din filt. Jag valde att göra en kant i en avvikande färg men om du vill kan du virka en kant i samma färg som filten! Jag virkade min kant utifrån lite olika bilder som jag sett på pinterest och instagram. Jag körde mest på känsla så det kanske är lite otydligt, men jag ska i alla fall försöka förklara hur jag gjorde. Du kan såklart göra vilken kant du vill!

Jag började med att virka tre varv runt filten med fasta maskor i det gröna garnet. I hörnen gjorde jag 3 fm i samma m. Sedan virkade jag ytterligare två varv med fm med det vita garnet. Nu består kanten av fem varv med fasta maskor.

Nästa varv på kanten (varv 6) virkade jag så här: [1 fm, 2 lm, hoppa över 1 m, 1 fm, 2 lm, hoppa över 1 m], och så upprepade jag det runt hela filten. OBS hörnet: [1 fm, 2 lm, 1 fm]

På varv 7 virkade jag två stolpar i en luftmaskbåge, sedan 2 lm, och så två stolpar till i samma lm-båge. Detta upprepade jag i varannan lm-båge. OBS hörnet: i sista lm-bågen innan hörn-bågen virkade jag [1 st, 5 lm, 1 st]. I hörn-bågen gjorde jag [3 st, 3 lm, 3 st], och sedan [1 st, 5 lm, 1 st] i maskan bredvid.

Varv 8 gjorde jag nästan likadant: jag virkade 2 st, 1 lm, 2 st i en lm-båge från föregående varv och så upprepade jag det i varje lm-båge. OBS hörnet: i lm-bågen med 5 lm virkade jag 7 st, sedan [3 st, 2 lm, 3 st] i lm-bågen i hörnet, sedan 7 st i nästa lm-båge med 5 lm.

Fäst alla trådar och blocka filten om du vill, sedan är den klar! Om du virkar en filt efter min beskrivning så vill jag jättegärna se den - maila bilder till litenvirktant@gmail.com eller tagga @litenvirktant på instagram. Lycka till!

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer