Årets julklapp 2020: tovade grytunderlägg

Årets julklapp till flera av mina familjemedlemmar blev något jag velat prova ett tag: tovade grytunderlägg! Det var första gången jag tovade något jag skapat, lite spännande men det gick bra! Det var kul att virka lite också, det händer ju inte så ofta nu för tiden. Fyra underlägg blev det totalt; ett ljusgrått, ett mörkgrönt, ett mörkblått och ett ljusare blått.

Grytunderläggen är virkade efter Hobbiis mönster Tovade bordsunderlägg med bubblor som går att ladda ner gratis på deras sida. Mönstret var enkelt att följa och det gick otroligt fort att virka grytunderläggen! Det tog mig inte mer än två timmar att göra ett tror jag, så jag gjorde ett varje kväll i ett par dagar. Jag använde virknål nummer 8 och Adlibris egna garn Felting Wool - men jag hade dubbelt garn eftersom jag tyckte att det blev för tunt först med bara en tråd. Det gick åt nästan precis ett nystan till varje underlägg, jag fick en liten snutt på ca 8 gram kvar av varje 100-gramsnystan så det var ju alldeles perfekt!

Tovningen då? Eftersom jag aldrig gjort något sådant tidigare googlade jag runt lite först för att ta reda på hur man gör. Alla sidor jag tittade in på sa helt olika saker - så jag chansade på det enklaste möjliga. Jag rullade in det första test-grytunderlägget i en handduk och tvättade det i 40 grader med ett vanligt tvättprogram och vanligt tvättmedel, och eftersom det tovade ihop sig alldeles lagom mycket gjorde jag på samma sätt med de andra också. Innan tovning var underläggen 23 cm i diameter, och efter tovningen var de 18 cm. På bilderna här nedanför syns skillnaden mellan ett tovat underlägg och ett som inte blivit tovat än - de två bilderna till vänster är tagna innan jag tovade det grå underlägget.

/Frida

Följ mig på: Instagram | Facebook

Gillar

Kommentarer

emmacaroliina
emmacaroliina,

Fina! Såna måste man ju nästan testa att göra.

nouw.com/emmacaroliina